lördag 28 juni 2014

Ska vi höja ribban lite?


En favorit från Marimekko, moments. Har sytt två mönsterpassade(!) hissgardiner till mamma en gång i tiden, tröttnar aldrig på dem.


Idag var det återigen min äldsta dotter som inspirerade till ett inlägg. Indirekt men ändå.
På grund av att hon jobbat i min butik blev hon lite sen iväg till en fest. Jag lovade att skjutsa henne så hon skulle hinna och tänkte i mitt stilla sinne att jag kunde söva två av barnen i bilen....(en inte så miljövänlig vana jag har men det blev liksom tre flugor i en smäll och jag flyger aldrig till Thailand...)
Vi satte kurs mot Ålsten. Jag kör som en biltjuv (schhhhhhh!) och vi kom i lite för sent och för tidigt kan man säga. På grund av ett surpriseparty var vi tvungna att invänta signal för att inte förstöra hela upplägget. Hon blev smått panisk när jag envetet fortsatte köra mot målet, rädd hon var rädd att vi skulle bli upptäckta. Vi enades om att jag kunde snigla framåt. Att stå stilla på den lilla trånga gatan skulle verka skumt tyckte jag.

Jag passade på att titta in i husens fönster....Efter hus nummer två noterar jag första trenden. Svenskt Tenn, Lucia av Thomas Sandell är trend nr två och de som inte har Frankgardiner har helt oväntat vitt!?! Några hade till och med tyget även ut mot gatan till yttermera visso, här snålas det inte med 1000 kronorstyger!

De flesta villorna är imponerande där vi kör och sen ser man några som med all säkerhet kommer säljas inom kort för 9-20 miljoner kronor och är, som mäklarna säger, ett tillfälle att förvärva ett hus med tidstypiska detaljer att sätta sin personliga prägel på. Ungefär som hus häromkring där jag bor annonseras med: ett hus för den händige.. Det vill säga helt orenoverat de senaste 30 åren och med en trädgård som liknar en urskog.

Ju fler hus vi passerade desto säkrare blev min trendspaning, Estrid, Frank och några andra formgivare är säkra kort här. Nu kommer väl detta inte som en överraskning precis men att se det med egna ögon är lite speciellt ändå. Sen kan jag inte låta bli att fundera på varför alla vill ha samma...Nu kan jag ju bara uttala mig om vad jag såg från gatan men jag anar att det inte skiljer sig från resten av inredningen. 

Nu tänker ni -urt sa räven....nja jag är nog också en sucker för vissa av tygerna därifrån och måste jag erkänna att jag både har Svenskt Tennprylar (ekollon, brickor, ljusstakar, ljusmanschetter, tyg) och ett par Luciastakar med mera även här hemma. Och jag älskar fatiskt Franks tyger för de är så otroligt detaljerade och man ser inte var rapporterna börjar och slutar. Det är det viktigaste för mig, att jag inte direkt ska se hur mönstret är uppbyggt.
Det blev bara lite för mycket på en och samma gata. (Mina grejer är för övrigt mest presenter och arvegods så lite oskyldig är jag allt). 

Det dröjer innan dottern kan stiga in i kalashuset och jag börjar på allvar bli orolig att någon ska ringa polisen och säga att det smyger en misstänkt gammal familjebuss modell äldre omkring i området och spanar...Jag till och med fotade ju! Herregud , jag är galen! 
Vi rullar fram till rätta huset och hon hoppar ur blen. Jag tar en annan väg hem bara för att bekräfta att jag har rätt och mycket riktigt Lucia även där fast denna gång i RÖTT!?!

Som jag tidigare skrivit älskar jag textilier, jag köper dem sällan dock för det finns inte plats kvar längre. Mest har jag enfärgat i fönstren och skulle jag välja mönster är nog Josef Franks inte mitt första val ändå. Det beror faktiskt på att jag ser dem överallt hela tiden. Jag har tröttnat. 

Det finns andra som också gör vackra mönster, Marimekko t.ex gör  mycket fina tryck, Ljungbergs lika så. Livstycket i Tensta har några riktiga pärlor (det upptäckte jag när jag jobbade där) och helt nyligen fann jag Happy Stockholm Design. Sen återigen Åhléns. Deras tyger är riktigt fina och prisvärda tycker jag. 











Marimekko & Ljungbergs citroner och Linn från Åhléns.
                                                      

Om man vill visa att man har god smak och är rik tänker jag att man kan gå hela vägen. Hade jag så mycket pengar att jag kunde bo i dundervillan i Ålsten, köra min drömbil Porsche Cayenne eller möjligen en Carrera och balansera runt i Manolo Blahnik så skulle jag snoka upp en duktig designer, berätta vad jag söker. Låta personen i fråga go nuts i Illustrator (eller för den delen något annat bra program), skicka rapporten till Frösö Handtryck och få helt unika gardiner, tyger eller sängkläder. Jag lovar er att det skulle inte kosta mer än försäkringen på bilen under ett år. På allvar! Så kom igen nu Ålsten, våga vägra vara vanlig! Bli mecenat! Det kryllar av fantastiska formgivare där ute som glöder och tänk att få ett eget tyg!








Happy Stockholm Design

              




Livstyckets mönster Parasoll
                             
                




Nog om detta.
Jag har gjort en kudde som heter Gettopretto. Den försökte vi sälja in till en butik i Ålsten. Den ser ut som en vanlig avlång vägskylt och på ena sidan står det Ålsten på andra Tensta. Kul va!?! 
Nej, det gick inte att sälja där och folk undrade varför vi drev med Tenstaborna....
Jag kan säga att medeltenstabon lägger sannolikt inte 350kr på en kul kudde, målgruppen var de som inte bodde där utan folk med humor och några kronor extra i plånboken.

När jag skulle fota mitt hem inför försäljning för några år sedan låg den i soffan med Tenstasidan fram. Den vände mäklaren snabbt på....Tensta säljer inte sa han. Stadsmuseet köpte in den iallafall och DesignTorget. Nu är den slutsåld och uppföljaren Nockeby-Rinkeby blir nog aldrig av..

Fast den dyker upp i pressen titt som tätt, Adam Tensta till exempel har inte mindre än två i sin soffa har jag sett. Bara det att han tror att han var inspirationen till kudden och att det var min kompis Barbro som kom på den....Hon var med på den men det var min idé från början om jag inte minns fel. Och jag gillar inte rap som är senare än 1980...




     
    Ser ut som stängsel på en rastgård..               Min kudde!




Stockholm av Livstycket



Kanske en något större urna? För balansen.





Nu får jag sms att dottern beställt taxi hem. Hon skickade bild också på poolpartyt som festen spårade ut i. Även föräldrarna drogs med...Regnet öser ned här, funderar på att dra ut badbajlan på terrassen... Sur som sagt;)

#dåligtförkläddavundmenmedinsiktomdetsamma #textilier #marimekko #ljungbergs #tensta #livstycket #happystockholmdesign #åhléns 


onsdag 25 juni 2014

Ett orangeri


Bild från Tina Hellberg, älskar bakgrundsfärgen också!


Mina morföräldrar hade ett hus i Spanien i Altea närmare bestämt. Jag var där på sommarloven när mamma och pappa jobbade. Det var jag, lillebrorsan och mormor mestadels för morfar jobbade också och kom bara ned då och då. Mormor gled omkring i tidsenlig frottedress och bikini mestadels.

Det lilla vitrappade huset hade två sovrum, ett vardagsrum och ett pyttelitet kök där vi endast åt frukost, annars åt man i pation. Vattenledningarna på den tiden var öppna och drack man det dog man på fläcken typ...Nä det gjorde man nog inte, kanske det immuniserade mig för jag är mycket sällan magsjuk.

På baksidan fanns en muromgärdad citronträdgård med grus på marken. På framsidan var det lite gräs och även där citronträd. Muren mot den grusade vägen var översållad med hängpelargoner. Mormor och jag brukade ägna mycket tid åt att ta bort vissnade blommor där. Doften av pelargon är starkt förknippad med min älskade mormor, även doften av citron. Vi badade mest i poolen men även på stenstranden i Albir. Albir var då ett mycket spartanskt ställe och det tog ett tag att gå dit genom lundarna med mandel, apelsiner och citroner. På vägen dit brukade jag samla mosaikbitar i turkost och blått, rester från poolbyggen runtom. Det är härliga minnen jag har från den tiden trots att både jag och brorsan saknade mamma och pappa. Det var ju inte som nu när man kan plocka upp telefonen och ringa eller skypa när som helst. Vi skrev brev och någon gång tog vi os in till benidorm för att stå i lång kö, köpa poletter och ringa hem i cirka 30 sekunder och sedan snabbt lägga på för det var så attans dyrt.

Jag har planterat citronkärnor många gånger. Jag har en dröm om att en dag ha ett citronträd i ett växthus eller orngeri. En planta har nu vuxit till ca en halv meters höjd och jag har högt ställda förväntningar på den. Tyvärr fick den lite för mycket sol när jag avhärdade den men jag tror den klarar sig. Jag har också en fikonplanta som jag grävde upp i min mammas franska trädgård i somras. Det mår mycket bra. Fikon verkar vara mer som ogräs eller kanske syren är en bättre liknelse för den tål vad som helst verkar det som. Jag satte den i i en orange emaljerad kastrull och packade den längst bak i bilen. Peter (maken) klämde sönder ena stängeln när vi var i Bayeux och tittade på tapeten och Omaha beach men den tog sig och har fått fler skott ändå!
Nu står de utanför vår entré och solar sig. Till hösten flyttar de ned i källaren och så håller jag tummarna.



Fikon från Faliraki

Mina persikor i trädgården. Sorten heter Frost och är köpta på Zetas

Jag är bra på att drömma mig bort och planera för framtiden. Det ger mig ett välbehövligt avbrott i min annars ganska galna vardag. På Instagram såg jag en bild för ett tag sedan på en citronplanta som jag gillade och igår såg jag den igen. Jag fick lov av Tina att visa den här. Tina är stylist och bor på Söders höjder av bilderna att döma och hon lägger upp de mest fantastiska bilder. följ henne på Instagram! Det kommer ni inte ångra stylisttinahellberg heter hon där! Jag gillar färgerna, både det gula och blå-grå. Vanligen brukar jag inte falla för blåa toner men denna drar åt grå och turkost känner jag och det är färger som jag mer och mer uppskattar. 
Förr eller senare kommer det bli en växthusägare av mig, det är jag helt säker på och då ska jag ha ett citronträd, ett fikonträd och kanske en bougainvillea, precis som hos mormor.
Helst ska det vara ihopbyggt med köket så jag bara kan traska rakt in. Tomater och melon ska det också finnas. Golv i fiskbensmönstrattegel och själva huset ska vara grått.




Bild från nätet på orangeri av gamla fönster
Skiss på dröm

Härligt växthus jag ibland cyklar förbi.














#citron #stylisttinahellberg #orangeri #skiss #dröm #odla #fönster #mormor #fikon #figue #fig #lemon


söndag 22 juni 2014

DIY, senaste trenden


x
DIY, senaste trenden
Min omvärldskoll som består utav Instagram, Elle Decoration, mina vänner inom design - och inredningsvärldens instagram och facebook, Leva & Bo (Expressen) samt DNs bostadsbilaga. Summan av att ha hängt med ovanstående mynnar ut i detta: Koppar, marmor, ananas och harlekinmönstrat är bra...
För drygt ett år sedan gjorde jag ett eget harlekinmönster ihop med Babs (formgivnings- och Illustratorvirtuos) ett eget sådant mönster för att trycka på tyg när jag öppnade min butik men det kom av sig och nu känns det lätt passé. Tidigare har jag varit något av en inredningstidningspornograf men efter några år med det begäret börjar man känna igen saker, har ibland sett samma hus flera gånger och rapporterna från Formex och andra nyheter behöver man ju bara läsa en gång. Oftast är jag där själv dessutom, både som utställare och gäst. 

Harlekinmönstrat i form av ränder på enfärgat verkar vara spinoffen på den traditionella förskjutna rutan. Jag klippte ut en bild för några veckor sedan på en rosa kudde med svarta ränder för att ha på min mood board inför flytten. Jag brukar göra så när jag hittar något inspirerande. Oftast lagras bilderna länge utan att det blir något av dem.







Men, igår på IKEA såg jag en rosa sammetskudde (Sanela för typ 60kr) och bitarna föll på plats. Istället för att i vanlig ordning sy själv kommer jag "fuska" lite och använda ett färdigt kuddfodral. Det enda jag behöver då är svart vågband i bomull och svart tråd.

Här kommer lite steg för steg, det behövs väl egentligen inte, detta kräver ingen Einstein men för bildernas skull..

Jag klippte av kudden ca 12 cm för jag tycker att en avlång kudde är snyggare. dessutom hade affären bara 4,15m band och det var knappt det räckte!

Jag ritade en ruta på lite hårdare papper för att få till en fin form och sedan lade jag den på kudden för att mäta ut var banden skulle fästas. Jag nålade först men det blev inte bra så nå nästade jag fast banden för att de skulle sitta rakt. Banden är lite styva och lägger sig inte snyggt av egen vilja, man måste tvinga dem lite. 
Därefter sydde jag med svart tråd på maskin mitt i banden. Jag vände kudden ut och in för att få ihop den del där jag kortade av kudden och vips var den klar!

Den ska få vara den barocka delen av mitt nya sovrum. Det ska bli svart-vita elefantkuddar, svarttallkuddar från IKEA som tyvärr utgått (som vanligt när någor är riktigt snyggt i den affären) och sen en ny sänggavel i gråmelerat linnetyg från Åhléns. Det kommer senare här på bloggen. Jag blev så inspirerad av svart, vitt och rosa att jag nog måste göra en lapptäckskudde också i harlekinrutor....det ser jag fram emot! Good Night!


Tapet jag vill ha...kanske i sovrummet.
Lite från min mood board...

#DIY #leva&bo #harlekin #ananas #marmor #trend #kudde #rosa



fredag 20 juni 2014

Mina hemmapärlor

Bild på co/Attefall från Sommarnöjens hemsida





Bild ur DN på ett Attefallshus


Hemma är det just nu lite kaos pga en brand. Jag gillar ju verkligen att ha ordning omkring mig men livet vill annorlunda. Full kaos är mer vår stil. Därför fokuserar jag idag på de saker som ändå går att ila ögonen på. Jag har samlat prylar och möbler länge och sen köper jag då och då saker jag inte kan motstå.   Längst inne i mig bor en barockperson som älskar guld, rosa sammet, intrikata gardinuppsättningar och bollfrans. Det skulle man nog inte kunna tro om man kommer hem till mig. Vitt vitt och vitt är det här med några få undantag. 
Att gå loss med färg och guldkrusiduller skulle göra oss alla galna. Jag väljer istället ljust och fräscht (som Lindström och Schyffert skulle ha sagt;)). Mina böjelser för färg och förgyllda sniderier får komma till uttryck i mindre skala på väl valda platser...

Att ha lättstädat är en nödvändighet när man har sex barn. Frästa spår i köksluckor, prydnadsföremål och mycket möbler gör ingen mamma glad. Dessutom ska saker vara hållbara, de får stå ut med mycket hack och såg här hemma. Jag såg att IKEA lanserat nya köksluckor med många fasetter..snyggt men går helt bort för mig. Det ore en veritabel mardröm med sådana här hemma. Successivt märker jag att jag väljer enklare och enklare föremål, tyger och färger. Jag är helt såld på ett Attefallshus helt i trä från Sommarnöjen. Det är så enkelt och vackert. Downsizeing känns helt rätt på alla plan just nu. Vi bor i ett 300 kvadratmeter stort hus med 54 kvadratmeter källare och det fyller vi ut riktigt bra. Att städa det är inte lika roligt. Det är fantastiskt på många sätt men det är faktiskt för stort för oss. Vi har två vardagsrum och man hör inte när en person ropar till en från övervåningen. Vi får smsa...det är ju helt galet egentligen! Så nästa hus ska vara mellan 190-240 kvadrat. Inte mer men inte mindre heller för då får vi inget svängrum.


Här kommer bilder på några inredningsdetaljer hemma hos mig. 



Födelsedagspresent från maken, Ann-Louise Gustavsson heter keramikern.



Loppisfynd 20kr, mer sakral än så blir jag inte.



Min älskade Gotlandsstol. den har jag släpat hem trots vilda protester från barnen. De tycker den är ful och sliten. 150kr på loppis nära Fröjel.





Denna underbara målning från 50-talet finns ovan öppna spisen i vårt hus. Den flankeras av ett par glasdörrar med samma motiv etsat på. Detta kommer jag snakna när vi flyttar! Big time!

När vi renoverade det före detta duschrummet på övre plan tog vi i från tårna. Inbyggda kranar, betonghandfat, specialbeställd spegel och höjt tak. Jag älskar det och jag kopierar nog detta när vi flyttar igen (fast maken hatar inbuggda rör)

En japansk keramiker har gjort min fina ljuslykta. Jag köpte flera stycken och gav bort dessutom. Bland annat en fin kyrka till min farbror.

Vårt nedre vardagsrum har högt i tak och en massa besvärliga men vackra fönster. En fin stenfris förhindrar kallras och sen björkgardiner från Åhléns som jag fodrat för att skona grannarna från ful tygbaksidor...


Mitt bästa containerfynd! Ett negativ tror jag med en kristallkrona som jag hittade på Östermalm. En vacker dag ska jag fixa till belysning bakom, vilket år som helst...


#Attefall #co/Attefall #sommarnöjen #pärlor #lättstädat #krusiduller #barocksjäl


tisdag 17 juni 2014

Flytta hemifrån in IKEA style


Sinka, och så lite jox..




Jag har hållit mig up to date på IKEAs utbud väldigt länge, långt innan jag hade ett eget hem. Jag brukar ha bra koll på vad som kommer att bli populärt. Inte populärt på det sätt som kanske nödvändigtvis betyder storsäljare, utan populärt bland inredningsnördar som jag själv. Ser jag en sådan möbel brukar jag slå till för jag vet att de kommer ta slut snabbt och då ångrar man sig gruvligt. Jag har ett skåp från IKEA som heter Sintra tror jag, det har 16 lådor och jag älskar det. Det tog slut supersnabbt och än så länge har IKEA inte förbarmat sig och återupptagit produktionen. 

Ett antal av de kollektioner jag börjat samla på har utgått. Jag blir ofta väldigt förvånad då för jag tycker de borde sälja som smör, men den breda allmänheten har uppenbarligen en annan smak och detta har lärt mig att köpa snabbt när jag hittar något jag verkligen gillar. Min servis är ett exempel på detta, Paratiisi från Arabia i svart och vitt, Boda Novas kollektion Connect med uppläggningskålar mm.

Här kommer iallafall mitt förslag till ett i princip komplett hem från IKEA kring en budget på 20000kr. Det blev lite mer än jag tänkt men det beror nog på att jag är en matlagningsnörd också och inte tror att någon kan leva utan ett zestjärn, stadiga gjutjärnsgrytor och vissa andra attiraljer... (det går har jag hört!). Men å andra sidan kanske man redan har en säng som man flyttar med så udda får vara jämnt denna gång.
Nästan alla har några grejer med sig i en flytt även om det är från föräldrarna man flyttar. Tar man denna lista med sig till ett IKEAvaruhus kommer man med all säkerhet klara sig utan att åka dit på ett tag. (Om allt finns hemma vill säga..)

Jag börjar i köket:


Matbord Norden natur 1495kr
Reidar stapelbar stol vit 499kr
Lampa PS2014 499kr


Envis tårtspade 39kr
Envis penselset 39kr
Grunka 4st  stekspade mm. 49kr
Gubbröra urskrapare vit 9kr
Groggy korkskruv 9kr
Gripande serveringsbestick 49kr
Ädelsten mortel 99kr
Rundlig serveringsskål 79kr
Mogen bestick 24 delar 299kr
Proppmätt skärbräda 49kr
IKEA 365+ gnistra brödkniv 99kr
IKEA 365+ kock 99kr
IKEA 365+ allkniv 79kr
IKEA 365+ kökshandduk 2st 49kr
IKEA 365+ förkläde 79kr
IKEA 365+ ballongvisp 39kr
IKEA 365+ rivjärn 59kr
IKEA 365+ kastruller 109, 259 och 159kr
IKEA 365+ potatisskalare 29kr
Kryddig kvarn 99kr x2




 









 








Servis 18 delar 329kr
Svalka glas  29kr
Ivrig glas 19kr
Ivrig vitvinsglas 29kr
Smarta ugnsformar 89kr, 19kr och 49kr
Solkul handduk med fiskmotiv 2st 49kr
Gunstig grytvante 69kr
Gunstig grytlapp 19kr
Smaka osthyvel 15kr
Magasin kavel 29kr
Koncis konservöppnare 49kr
Koncis hålslev 39kr
Terapi smörkniv 4st 25kr
Spritta Fruktgarneringsset (m zestjärn) 29kr
Senior stekgryta vit 499
Senior stekpanna 249
IKEA PS 2014 vägglist m knoppar 128kr
IKEA PS 2014 vägglist m knoppar små 98kr
IKEA PS 2014 vägglist m bricka 177kr

Badrum

Tatbo badrumsmatta  69kr
Fräjen handduk 29kr x2
Fräjen badlakan 99kr x2
Rågrund badrumsspegel 399







Sovrum 

Magnarp sänglampa 149kr
Ekås lampskärm vit 99kr
Stockholm avlastningbord gult 799kr
Sultan sängben 180kr
Sultan resårbädd 160x200 3995kr
Bäddmadrass 995kr
Stenklöver sängkläder 149kr
Alina överkast 449


               











Vardagsrum

Soffa tvåsits Söderhamn 4995kr i grå
Sorsele rottingfåtölj i svart 995kr
Maskros lampa 499kr
IKEA PS skåp vit 799kr
IKEA PS 2014 bord 599kr vit
Stockholm matta 1795kr
Lysing tavla 179kr
Bild bild/tavla 69kr
Nyttja ram 59kr
Pjätteryd 399 olika motiv




















Totalen blev lite högre än vad jag siktade på 24986kr. Till väggarna vitt med en fondvägg. Då kan man billigt och enkelt byta färg om man tröttnar. Jag har vitt nästan överallt men fondväggar i tapet eller färg hemma. Jag gillar Alcros AD kollektioner och just nu framförallt färgen Monsun (blå-grå-grön-aktig) och vita Alabaster. Här finns Monsun att se:file:///Users/annavoltaire/Desktop/Monsun.webloc Väljer man Monsun i sov-vardagsrum ska kanske mattan bli brun....eller inte. Gult bord, gul matta och blåaktig vägg, det känns väldigt IKEA!

Utöver detta tillkommer gradinstänger och gardiner. Man måste se fönstret för att avgöra vad som behövs. Så därför hittar jag inte på något här. Rent allmänt gillar jag gardiner som går från golv till tak. Skena i taket och enkla gardiner. Om det är mönster så fodra för det ser inte snyggt ut utifrån annars. Om man inte hittar ett bra tyg på IKEA tycker jag att Åhléns är bästa stället för det. Alla gardiner i mitt hem utom i sovrummet kommer därifrån. I sovrummet har vi en vit fodrad sammetsgardin från IKEA som följt med i flytten sist. Mörkläggningsfodrad så man slipper rullgardin. Mycket nöjd med den. En ungefärlig kostnad  är väl ca 500kr per fönster, antagligen mindre.

Men väggarna då tänker ni!?!
På Ikeas fyndhörna kan man ofta hitta stuvbitar och andra textilier, de kostar ca 50kr per påse man får ihop. Fäst dem över billigaste ramarna och arrangera konstfullt! Mycket billigt och enkelt. Annars kan man måla några fält ovan sängen för att piffa lite.



Tips på tyger som kan vara snygga på väggen eller som kuddar:








#IKEA #IKEAstyle #kompletthem #flyttahemifrån #minatips #voltaireinreder #IKEA365+ #Stockholm #IKEAps #ps