söndag 27 juli 2014

Trädgårdens färger


Les Jardins de Marqueyssac i Dordogne. Detta ställe har jag haft ögonen på i säkert tio år men ännu ej hunnit med att besöka trots att det ligger nära vårt sommarhus.


Här kommer lite bilder från min trädgård. Jag är lite övertydlig kanske...jag gillar vitt, mörkrött på gränsen till svart och sen lime- och silverfärgat. Det har jag gjort några år nu. Fast jag är inte helt fanatisk. Ibland slinker det in lite glada färger också. Som min blekt syrenlila krysantemum. Men basen är ganska stram.
Sen gillar jag buxbom och vintergröna växter också. Om en trädgård är lite organiserad så den hänger ihop på något sätt så brukar jag uppskatta det mesta. Den ska helst inte innehålla alla färger på paletten. 
Min kommande trädgård ska jag noga tänka igenom och verkligen försöka få till det en gång för alla. Där jag nu bor har skaparen planterat en väldig massa fina växter helt slumpmässigt. Det skapar kaos och är svårt att sköta. Jag har i möjligaste mån försökt flytta ihop plantor för att skapa någon form av helhet men nu ger jag upp och drömmer om min framtida trädgård istället. Fast jag tar med mitt persokoträd (frost) för det bär världens godaste frukt. Det har min farbror Lennart intygat.

En bröllopspresent som jag berkligen gillar! Och en hortensia i vitt till det. Bakom glest armeringsgaller som är en rest från makens betonggjutande.





Klöver i rött och lite lime är min senaste favorit.







Silvernjurvinda är en ny favorit. Plättar i luften en gammal ihop med oxalis.


Min fikonplanta har jag grävt upp i mammas trädgård och tagit hem i bil. Den mår prima men klarar ju inte vintern. Då borden på mitt kontor.




Vild skogsklematis med betoning på VILD.







Min pappa är löjligt förtjust i stockrosor, dock inte svarta...denna bild har jag "lånat av Pernilla Pettersson. Sen vit sibirisk vallmo och chokladblomma tror jag. Inte mina men väldigt vackra. Nästa år blir det mer blommor!





Nicotiana har jag frösått tidigare, lättare växt att ha och göra med får man leta efter.




Min vita lavendel i fina krukan från Brunnsviken var lite skruttig faktiskt. Ska nog åka dit och köpa en ny samt klaga lite. Jag har börjat med det nu som lite äldre för man ska få bra saker om man betalar bra. Innan vi tar semester klippte jag ned krysset på alla utom en blomma. Vi får se hur den ser ut om en vecka. Har den klarat sig får grannen bonus;)!

#lavendel #vit #hortensia #oxalis #skogsklematis #fikon #figue #färger #blommor #krukor #trädgård #dröm





fredag 18 juli 2014

Londonska fasader, dörrar och buxbomsporr

I helgen som gick var jag och tv av döttrarna i London. Jag älskar att resa och byta miljö. Vi begåvades dessutom med bra väder till skillnad från sist jag var där.
Vi skulle shoppa, det var hennes 15-årspresent. Min uppgift var att styrsla det hela så att det inte gick totalt överstyr så jag ägnade mig mest åt att beundra husen. Här kommer det bästa av det vi hann se när vi vandrade upp och ned för Oxford och Regent street och området närmast dessa gator.



Jag är svag för svart och vitt, gillar blandningar av material som trä, kakel, betong. Här glaserat kakel i ljust gult och grönt. Och Ben Shermans skyltning med fin belysning.




Svart och vitt igen, som varandras negativ. Ovan den svarta nedre delen syns sandfärgat vackert tegel med svarta fönster. Jag blir mer och mer förälskad i beige-sandfärgat tegel. Det högblanka svarta är väldigt snyggt på fönster till det och vitt.



 Karibiskt



Vill man ta sig en slurk kokosvatten går det utmärkt på Oxford street, pass upp bara för det är laxerande! En vindyr gelato går också att få där. Lite Karibiskt nästan. Så även på Carnaby Street, där många kulörer trängs sida vid sida.



En gul kaklad portuppgång låg på en sidogata från Oxford street. Jag gillade färgen trots att själva uppgången var lite sunkig.



Svart, vitt och créme





För att vara minimalist är jag väldigt förtjust i krusiduller. Fint hantverk imponerar alltid. De två första bilderna är från olika sidor av Liberty store. Den andra bilden vet jag inte var jag tog men gallret, det crémevita och högblanka svarta var så snyggt ihop. 



Formklippta häckar, buxbom och tyglad natur är härligt tycker jag. Jag tror att i princip alla dessa bilder (utom den andra som är från hotellet där vi bodde) är tagna på en och samma gata. De verkade tävla om buxbomsprakten. Rena porren för en sådan som jag.














Dessa två bilder avviker från övriga för de är lummiga, ganska härligt mitt i en av världens största städer. Man får kolonilottskänsla.





Nästan lite funkiskänsla!




Praktfulla dörrar som inger respekt. Jag gillar framförallt den helt svarta med det hårt polerade lejonhuvudet i silver. Vilken entusiast som måste sköta den!








Det var en kort exposé över det jag hann med i London på nästan tre dagar. Nästa resa bär till Frankrike. Där är det lite snarlikt men i den region jag kommer befinna mig är blått, gult och rött de vanligast förekommande färgerna på dörrar och fönster. Men formklippt är det och fantastiskt stora hortensior. 

#buxbom #dörrar #fasader #tegel #london #tuktad #svart #vitt #resa



måndag 7 juli 2014

Trädgård




Fantastiskt vacker blodfläder som jag såg på Ulriskdalsslottsträdgård häromsistens, oklart om man kan safta blommorna.



Som jag skrev om tidigare har jag besökt lite handelsträdgårdar för inspiration. Sedan dess har jag också varit på resande fot. Vi har besökt både Jönköping och Sunnansjö. Jag har spionerat lite på andra bloggerskor och sett att man inte nödvändigt måste skriva så mycket...jag har ju svårt att låta bli men här kommer en hel drös bilder som inspirerat mig och precis nedan två som gjorde mig vild av frustration så det måste jag såklart också ta med!




Otroligt ful stadsodling som jag skriver om i min andra blogg på onsdag voltairesvardag. Snacka om vilja men inte kunna! Hyr in proffs istället!



Bild från min mammas fantastiskt frodiga trädgård som ritats av Andrea Elefalk på Avantgarden & Design. 


I närheten av Sunnansjö i Dalarna ligger min farmorsmammas hus. Där har tiden stått stilla. Smultron, flockor, blåklockor och fantastiska svartvinbärsbuskar.





I Jönköping väste en hel rad av dessa underbara hortensior och vid parken stod detta fina träd på en gammal gård. Snygg stenläggning också!





Om någon råkar känna till vad detta är för krypig växt blir jag glad att få veta vad den heter. Små små lila klocklika blommor som finns överallt hemma hos oss i alla skrevor. Helt underbar!


Så här har vi det hemma, schersmin, gullregn (som blommar över) och ett gigantiskt mullbärsträd som ger frukt sent i höst. Omringad som i en berså sitter man här och äter.




Jag är ingen rosälskare pga många barn/taggar men färgen hörrni, FÄRGEN!


Älskar tuktad natur också!







Jag har länge drömt om ett växthus. Det kommer bli av men inte riktigt än. Helt nödvändigt med franska liljor på nocken är det ju inte men väldigt fint! Någon på Brunnsvikens trädgård skulle dock byta ut de förfärligt fula gardinerna de skyltat med. When in doubt, call ME!!




Älskar citrus i alla former.




Dessa kuddar skulle jag kunna ha överallt! Båda bilderna tagna på Zetas





Ny kärlek är silvernjurvinda, har köpt tre än så länge. Palettbled har jag frösått tidigare, superenkelt. Och överhuvudtaget älskar jag rödbrunt.



Har länge älskat caféet på Zetas. Avskalat och fina materialval. Betong, trä och fina bleka stenar.


Den häringa boken kanske man skulle slå till på....Arkitektens trädgård.



En blogg med mest bilder, för en gångs skull men så ska det kanske vara på en blogg av detta slag. Vill ni höra svordomar och annat får ni besöka min andra blogg! Ha en trevlig kväll nu knyter jag mig och drömmer om en sval kväll med ett glas limoncello i handen; doftandes på min heliotrop.

#trädgård #gardening #jönköping #sunnansjö #zetas #brunnsviken #trädgårdsbok