söndag 25 januari 2015

Nybyggare del åtta: Att spräcka en budget

Den här lilla knallen ska snart vara ett minne blott



Vi fick en budget av arkitekten i början av detta äventyr. Det var en riktig budget som han hade använt tidigare. Han sade åt oss att multiplicera alla poster med 1,24 för vårt hus skulle ju bli större än det som budgeten ursprungligen gällde. Han sade upprepade gånger att det bättre att ta i lite redan från början för att undvika tråkiga överraskningar på slutet.

Hur har det gått då?

Ordning och reda på papper känns som en nödvändighet. Så man kan hålla koll. Jämföra offerter med mera.


Ganska dåligt skulle jag säga. De initiala kostnaderna för nybyggnadskarta översteg budgeten med 3000kronor. En kostnad som vi visserligen hade kunnat ta reda på rätt enkelt genom att ringa kommunen. Men man skulle ju kunna tycka att denna avgift skulle vara samma i hela riket och inte ändras så mycket över tid.
Den andra kostnaden som skenat redan är den för anslutningen av vattnet. 
Vi hade beräknat 150000 kronor för både el- och vattenanslutning...Roslagsvatten berättar glatt att de tar 205000kronor för sin del. Vad elen kommer att kosta har vi ännu ingen aning om. Vi skickade ut förfrågningar till olika personer och företag för att ta uppgiften som kontrollansvarig för bygget. 
I budgeten uppskattades kostnaden till 20000 kronor. Bästa budet kom in på cirka 29000. Vad gäller markarbetet så kommer sista offerten in idag tror jag. En har redan kommit, jag vågar inte ännu avslöja vad den ligger på (för alla läser ju min blogg...) men jag kan säga att det motsvarar ungefär en årslön för mig, INNAN skatt. 

Således har vi utan att ett enda spadtag är taget lyckats överskrida de budgeterade kostnaderna med minst 64000 kronor....Nästa post blir elen. Minst 25000 kronor, kanske upp emot 75000 kommer det kosta. Vi får skippa mat första året vi bor där, eller helt enkelt sälja direkt och flytta till en hyreslägenhet, eller två i Uppsala. Stockholm finns inga att få och vi som är så många måste ha minst sju rum och kök...annars är vi per definition trångbodda. Inte helt lätt att skaffa lägenhet i detta land som synes.
Jag läser i budget- och offertpärmen att totalen för mark och bottenplatta ska vara 515000. I detta ska vissa delar utföras av kommunen. Det känns som om jag ska kolla upp om de utgiftsposterna stämmer överens med verkligheten. Men jag tror att det kommer dra över åtminstone 50 papp här med.



I brist på papper ritar säljaren som ska göra vägen upp en skiss i snön. Själv hackade jag tänder och sprang in till en av våra blivande grannar istället. Grannarna är än så länge det mest positiva i denna härva av okontrollerade utgifter.




Summan av denna osmakliga kardemumma är att vi nog ligger minst 100000 över budget. Jag håller så smått andan och börjar fundera på Trisslotter. Men som Åsa Nilsonne en gång sade på en föreläsning i medicinsk psykologi: Lotter är extraskatt för idioter, jag är benägen att hålla med.

Nu ska jag släppa detta. Fixa tre av barnen inför avfärd mot förskolan och sedan Kungsholmen. Där ska jag idag skriva på kontraktet och inte längre behöva oroa mig för en butikslokal. Det ska bli skönt.

Hej hej!
A





Klart som korvspad!



fredag 23 januari 2015

Tapeter hela vägen



Min blivande sovrumstapet. Jag är väldigt förtjust i allt Thomas Sandell gör. Jag har sju-åtta olika saker och möbler här hemma av honom så detta kommer rocka fint ihop med det.



Precis nu går det upp för mig att jag kanske inte kan ha den tapet jag vill i köket. (Garden Birds Blue, av Louise Body) Vi fick nämligen ett preliminärt besked av kommunens bygglovshandläggare att taket kommer godkännas av dem. Det innebär att vi kan ha högt i tak i kök och vardagsrum, säkert 3,5 m på högsta stället som kommer vara över köksbänken och sedan slutta mot de stora fönstrens i vardagsrummet. Då kommer väggen där tapeten skulle sitta bli väldigt stor....Kanske det blir för mycket med blått och fåglar där...Jag ska tänka lite på detta och försöka visualisera det.

Annars rullar det på, säljaren av tomten har ännu ej börjat med vägen...lite oroande, vi har just bestämt att sänka nivån på infarten från 29,5 till 28,5 meter vilket innebär många mer kubik sten att spränga, planspränga närmare bestämt. Detta ger i gengäld en planare tomt på framsidan och det gillar jag. Såklart blir det dyrare än vi räknat med, det verkar vara ett genomgående tema i detta projekt. TROTS att vi räknat högt. 

Vi har bestämt oss för en KA (kontrollansvarig) för bygget och efter att ha mailat ett flertal, fått svar av två har vi nu valt den som var 8000kr billigare än den andre. Mitt tips är således att be om många offerter, men det visste ni redan.

I helgen ska vi ut till tomten och diskutera hur vägen och infarten ska se ut. Jag har ärligt talat inga som helst synpunkter på detta och tycker rimligen att den som åtagit sig att göra vägen bara skulle kunna göra det, i den nivå som vi bett om. Simple as that. 
Men vi ska ändå ut dit för att knacka på hos närmaste befintliga granne (det kommer en närmare men det är denne grannes son och det huset är ungefär lika klart som vårar). Vi vill nämligen visa honom våra ritningar så han, när grannfrågan kommer, vet vad ci har i görningen. Det var ett tips från coachen att göra så och det är såklart klokt. Vi kommer göra ett avsteg från detaljplanen och då ska närmast berörda grannar tillfrågas vilket försenar processen tre veckor ungefär. 

I övrigt har tapeter till vårt sovrum inhandlats. Det blev Alviks Måleris egen tapet i design av Thomas Sandell, Happiness i vitt på vitt. Jag har spanat på den tidigare men nu fick jag höra att den ska utgå varför jag inte väntade längre. Jag hoppas att världens bäste målare Christer kommer sätta upp den. Av en slump stötte jag på honom igår på ICA. Jag berättade om våra planer och han lät intresserad. Hoppas, hoppas. Han är helt makalös faktiskt. Har målat /tapetserat i alla mina renoveringsobjekt och det blir alltid ett strålande resultat. Han kollar till och med upp att det håller sig fint. Det är yrkesstolthet det! För 1000 spänn får ni hans nummer;).



Vårt fågelhus har fått mössa.



Jag åkte iväg en sväng till den lokala Plantagen. Skulle fota blommor och fröpåsar för ett inlägg. Jag blev då besviken. Faktiskt trots att mina förväntningar på Plantagen generellt är väldigt lågt ställda redan innan. Men idag var det verkligen supertrist där. Inga inspirerande saker alls. Inte ens snittblommorna var något vidare att plåta. Jag hittade en enda sak som tilltalade mig och det var tulpanerna i vitt med en strimma lila. de tog jag med mig hem bara för att. Resten fick stanna. Jag kunde knappt plåta något alls.

Jag var egentligen på jakt efter en bra bild på fröpåsar. För i år kommer jag inte kunna så något, eller jag skulle ju kunna så men det skulle vara till ingen nytta. Vi kommer flytta i juni och inte ha ett nytt ställe förrän augusti så hela odlingsperioden går bort. Eventuellt har vi inte ens en trädgård förrän om drygt ett år. Vi ska snacka med markkillen om detta. För matjord måste vi ju få dit. 



Nästa år blir det åka av, då ska jag försöka mig på att bli mer självhushållande. Alys Fowler är min inspiration där.


Men hur som helst. det blir ingen sådd i år. Lika bra för jag kommer ha fullt upp och huset vi bor i nu har rekorddåliga förutsättningar för att driva upp plantor. Knappt några fönster i sönderläsa och inga fönsterbrädor att ställa något på. Lika gott att jag sparar på krafterna. Istället ska jag ägna mig åt att planera trädgården. För det kommer falla på min lott över saker att göra. (Allt faller på min lott av saker att göra nota bene).



Väldigt många jag vet men hon är så skön!



Nu ska jag kasta mig över till den andra bloggen, den som berör verkligt viktiga grejer...mänskliga rättigheter och sexstrejker mm mm mm. Välkomna över dit om några timmar!






Alviks måleributik Thomas Sandell Tapeter Louise Body Frö Självhushåll Nybygge Kök Byggplan Planspränga



onsdag 21 januari 2015

Nybyggare del sju: Byråkratiska och panikkänslor


Det börjar bli en hel del papper att hålla reda på nu...


Idag kom ett första svar på vår ansökan om bygglov. Jag läste som vanligt lite snabbt och fick lätt panik när jag ser att de kommenterar lutningen på taket. Tänk om vi inte får ha ett pulpettak!?!

Utan att tänka mer eller försöka tyda byråkratiskan vidarebefordrade jag brevet till arkitekten och maken. De är mer samlade än jag är. Strax därefter ringde J upp och lugnade mig på samtliga punkter. Jag andades ut. Jag fick i uppgift att kontakta säljaren för att få honom att inkomma med ett retroaktivt rivningslov. Jag fick förklarat för mig att detta mestadels handlade om hur man tar hand om/återvinner rivningsmassorna. Jag honom även kontakta kommunen för att förklara situationen med det tilltänkta bullerplanket som egentligen behövs för att vi ska få bygga men som han hävdar ska gå att kringgå....Det känns inte som om detta kommer lägga några hinder i vägen för oss iallafall. PUH! Vi får se.

Vidare tänker jag nu kontakta närmsta granne för att visa vår ritning så han är med på noterna om taklutningen, det ska nog inte vara några problem, men bara för att vara på den säkra sidan. J ringer kommunen och reder ut resterande frågetecken kring prickad tomt, carparkens placering i förhållande till uppfarten, takets lutning och den planerade rampen för att kunna nå huset med rullstol...som vi inte kommer bygga.

Så, det var väl allt för denna gång. Jag har blivit lite lugnare gällande taket, å andra sidan har det tillkommit frågetecken kring plank, elanslutning, väg som ej ännu byggts och vi inväntar en massa offerter. 


Här brevet som jag inte riktigt kunde tyda i all vimsighet..tydligen klart som korvspad för somliga att det kommer bli bra det här......



Hej Anna,

Kontoret har nu haft möjlighet att granska era ansökningshandlingar. 
Då detaljplanen är relativt ny arbetar kontoret efter byggnadsnämndens riktlinjer att i möjligaste mån hålla planenliga förslag utan några avvikelser. 

För närvarande finns det inte möjlighet att lämna beslut i bygglovsfrågan, detta då det erforderliga bullerplanket ej till fullo utförts i enlighet med detaljplan. 
Förhoppningsvis kommer detta vara utfört och kontrollerat av kontorets mätingenjör under februari.

Då ärendet likväl bedöms behöva kompletteras samt gå ut på grannhörande, hoppas vi kunna sköta processerna parallellt.

Kontoret noterar att det huvudsakliga takfallet på bostadshuset redovisar en taklutning om 8 grader, vilket innebär en avvikelse från tillåtna lutning om minst 14 grader.
Sett till att beräkningsgrundande fasad bedömts vara fasad mot nordväst, bedömer kontoret att en brantare taklutning troligen kommer höja nockhöjden, vilket i sig innebär en än större omgivningspåverkan. 
Likaså redovisas garaget med en flackare taklutning samt med en sarg som visuellt ger intryck att taket är plant.
Kontoret bedömer dock att dessa avvikelser, med vissa revideringar, bör kunna accepteras som liten avvikelse enligt plan- och bygglagen. 
Däremot innebär detta att ärendet, efter att det bedömts komplett för handläggning, skickas ut på grannhörande (svarstid 3 veckor). 

Dock bedömer kontoret att ärendet behöver kompletteras med följande revideringar/kompletteringar:

·         Då fastigheten enligt kontorets kartmaterial är bebyggt med en mindre byggnad/fritidshus så krävs ett rivningslov. Detta behöver ni förtydliga på situationsplanen.
·         Komplettera med en ytterligare marksektion (D-D), löpandes i västlig-östlig riktning och där ni ska redovisa hur markuppfyllnaderna ter sig mot resp. fastighetsgränser.
·         Inkomma med en takplan (1:100), redovisade hut bostadshusets olika takfall möter varandra.
·         Placera garaget ytterligare in på fastigheten till minst 6 meter från gräns mot lokalgatan, i enlighet med detaljplan och med möjlighet att kunna parkera bil helt på egen fastighet.
·         Revidera taklutningen på garaget till minst 8 grader, motsvarande bostadshuset, och där sargen tas bort. 
Alternativ så vrids pulpetstaket så dess högsta del vetter mot lokalgatan, för att på så sätt uppnå högre höjd vid infart.
·         Revidera längden av den tillgängliga passagen (lutningsförhållande 1:12) på markplaneringsplan. 
Då plan mark invid garaget redovisas på +29,30 och plan mark invid bostadsentré på 27,80 krävs en passage om längd minst 18 meter (gentemot redovisade 9 meter). 

                Därtill tillkommer viloplan per 0,5 meter fallhöjd och 2 meter långa.

Kontoret önskar begärda kompletteringar snarast och senast 2015-02-11.


Bygglov Bygga Arkitektritat Husbygge Inredning Trähus Betonggolv Nybyggare Fasad


fredag 16 januari 2015

Kill your darlings

Söderhamn från IKEA


Jag har börjat svaja. Jag föll ju hårt för det mörkgrå köket från Picky Living innan jul. Men sedan igår känner jag mig dragen åt vitt igen. Det är något som inte känns helt rätt. Jag tror det kan bero på att vi inte har råd med att köpa exakt de olika delar vi vill till köket. För helst skulle jag vilja ha en mellangrå stenskiva med underlimmad mässings till mässingskranen (som vi redan köpt) och mässingsgreppen (som vi har bestämt oss för). Det blir lite för rörigt med de andrahandsval som den gråa luckan innebär. För vi hade tänkt byta stenskiva till trä och mässings till svart komposit från IKEA. Detta för att inte behöva ta något rostfritt som jag inte tycker passar ihop med mässingen.




Nu har jag till och med tagit reda på vad tapeten heter. Man konde sortera på färg, motiv, ålder och så vidare. Det visade sig att det fanns 40 sidor med fågeltapeter och på dessa 40 olika tapeter...svindlande många. Detta gör ju valet svårt för den som inte har väldigt tydlig smak.










Jag samlar på bilder på de olika delarna för att få ihop bilden lite. Min digitala moadboard.




Nu tror jag att vi kör på lackade vita luckor med mässingsgrepp, det underlättar val av vitvaror och vi slipper ha helintegrerat kylskåp. Jag hade tänkt mig det från Elektrolux med kolsyrat vatten i men nu fick vi ju nya Sodastream Play innan jul och då behöver vi ju inte köpa den jättedyra kylen, faktiskt.
Vidare passar vita luckor då bra ihop med en vit porslinsho som blir fint ihop med väggen, lamporna (från Helgo) och resten av rummet. 
Jag är rädd att skulle ha blivit för mörkt ihop med betonggolvet annars.

Jag skäms lite över att ändra mig, jag hade ju sagt till mig själv att fyra helvita kök i rad, så GÖÖÖÖÖR man bara inte. Men, vitt är ändå vitt. Lite billigare blir det också. Det är ju aldrig fel. 

Några takleverantörer är kontaktade, vi får se vart det leder. Sen ska maken ut till tomten idag och möta en kille som kanske ska gjuta vår grund. Peter gillar honom skarpt. De verkar ha samma syn på det mesta här i världen...






Jag märker att jag till och med väljer hönsras efter utseende. Inte bara, jag har bestämt mig för att försöka få tag på Bjurholmshöns, en bortglömd hotad ras som levt kvar sedan slutet av 1800-talet hos en gammal kvinna i Västerbotten. En härlig historia. Sen Isbar, som lägger blå-gröna ägg och Svensk svarthöna. Sen räcker det!

Jag hoppas få till ett hönshus till hösten och köpa två stora hönor för att sedan till våren ha små kycklingar. Barnen är så ivriga. Idag ska vi åka till Parkleken och gå med i Djurklubben för att öva oss lite. Där kommer vi få ta hand om kaniner, höns och får...En riktig utmaning för oss.




Blå ägg från rasen Isbar




Avslutningsvis...




Detta fick jag tips om...Jag mailade PR-byrån och fick en inbjudan. Det ser jag mycket fram emot!







tisdag 13 januari 2015

Husvånda


Jag är inte otacksam, den var fin. Jag älskade lilla boken med Attefallshus. Inspirerande men jag saknar fortfarande MIN bok, om hur man gör...


Vattnet kommer bli dyrare än väntat, kontrollansvarige också vad det verkar. Det handlar om kanske 80000 kronor mer än vi räknat med. Det känns ju lite konstigt när vi följt en verklig budget. 
Vattnet är inte mycket att snacka om, men kanske man kan få ned priset på en KA? Vi får se när de sista offerterna rullar in. Nästa post är ju att få till elen...ska det också bli dyrare än väntat?

Igår kom min vän S förbi. Hon hade med sig lite lektyr. Hennes man hade skickat med en tidning innehållande lite livsviktig information om nya tidens elektronik. Den tidningen gick direkt till maken. Jag har för liten hjärna för sådant. 

Det var bland annat en bok om hur ett husbygge går till. Jag hade hört talas om den och tycket att det var lite synd att en sådan bok just blivit till. Jag hade ju tänkt skriva den själv. Lite motvilligt började jag bläddra, jag tänkte att ja, ja, jag behöver ju inte slå in öppna dörrar. Hade någon annan redan gjort den optimala boken om detta är det ju lite övermage att göra en själv. MEN! I den boken fanns ingenting av det jag sökte. Bara massa vackra bilder på saker som jag antar är så dyrt att det inte är möjligt att genomföra om man inte har en hel massa pengar på banken. Alltså är fältet fortfarande öppet för mig. Jag vill ju skriva boken om hur man GÖR, alla delar. Inte om hur jag lindar 18 meter ekologiskt garvat skinn från Tärnsjö graveri (de som tidigare garvade skinn åt Louis Vuitton) runt ett specialdesignat trappräcke i mässing för 50000 kronor eller mer. Jag vill skriva om verkligt genomförbara projekt. En riktig handbok. 



Nu skickar vi in alla ritningar för bygglovet





I boken fann jag inte en enda hänvisning till en tillverkare eller snickare eller hjälpsam länk utöver husleverantören. Men visst, den var fin men helt otroligt långt ifrån en normal budget är jag rädd. Och då kan jag tillägga att vi verkligen har spänt bågen själva. Vårt hus kommer på intet sätt bli ett budgethus, det kan man nästan inte bygga i Sverige.

Så nu ska jag på allvar ta tag i detta. Slipa mig och se till att få detta projekt i sjön. Jag kämpar på med migränen och borrar in huvudet i betonggolvet.

Tjing!

söndag 11 januari 2015

Nybyggare del sex: Mikrodepression



Nej, på min ära, så litet får inte vårt fönster bli, det ser inte klokt ut! Jag blir gaaaaaalen!


Idag fick jag mail av arkitekten. Han hade dragit ned på fönsterstorleken för att det inte ska blir så fruktansvärt dyrt. Jag kände direkt att jag ville skita i alltihopa. Jag vill inte flytta om det ska vara på det här viset! Ska vi inte ha stora föster nu alltså???

Jag mailade det vidare till maken medan jag planerade att fly landet.

Några minuters totalt mörker. Sedan upp på banan igen. Barnen kommer tjafsa, det är jag ju van vid, men det brukar gå att komma överens, men vårt sovrumsfönster...jag tyckte inte det blev snyggt. De måste vara i liv med vardagsrumsfönstrena. Annars haltar hela grejen, även om det är svart runtomkring. 

J replikerade med att han kastar in bygglovsritningarna med stora fönster och sen får vi se hur dyrt det blir. Jag hoppas verkligen att det inte blir så dyrt att vi måste "döda" hela huset. Detta var ju en av grejerna med att överhuvudtaget köpa en tomt med utsikt. 

Jag funderar sedan i lite vidare och bittrare banor. Jag tänker att vi har ett enormt underskott av bostäder i landet, så till den milda grad att vi inte ens skulle kunna bygga så mycket vi behöver för tillgodose behoven. Tydligen saknas det dessutom utbildat folk i den utsträckning som skulle behövas för att bygga bort bristen av bostäder. Det finns inte tillräckligt med kunnigt folk i landet!

I det läget väljer man ändå inte att göra det enklare för folk som oss att bryta ny mark. Vi åläggs avgifter och skatter som säkert hindrar många för att bygga i egen regi, med eget risktagande. Det tycker jag illa om, det är kontraproduktivt.

Underlätta byggande, låt bli att ta ut extra avgifter och varför inte låta ROT gälla även här?Eller hitta på något annat med en tre bokstäver lång förkortning som man kan svänga sig med lite snärtigt, HOT... till exempel. Det skulle kunna stå för Hur du inte Omöjliggör  Totalvackra hus i Sverige...

För det måste väl vara något positivt i att engagerade människor bygger sitt eget boende!?!

Nåväl, nu vet ni. Jag får små svackor jag med. Lite lättades det upp av att min vän Åsa i Frankrike har nya spännande planer som jag kanske ska få bli en del av....Hon bor i ett SLOTT!!! På riktigt,

med skelett av korsriddare under köksgolvet. Det ni!

Au revoir!

onsdag 7 januari 2015

Nybyggare del fem: Fasaden


En inspiratinsbild som J skickat. 





Nu är planlösningen ju klar. Nästa steg var fasad. Nu har även den blivit nästan klar. J skickade tre förslag, en 3D ritning och sen två inspirationsbilder. Jag behöver inga inspirationsbilder för mitt hus har varit klart länge i huvudet men det är bra att kunna visa för många frågar. Många har synpunkter. Framförallt min bror helt oväntat. Han läser ju aldrig vad jag skriver. Han har förklarat att han är mer intresserad av vad andra tycker om vad jag skriver...Så ni kan väl höra av er till honom!?! 
Nåväl. Jag svarade utan att fråga maken att det alternativ med svart runt fönstren är den vi kör på. Jag viker mig icke där. Jag meddelade J att jag ju såklart skulle informera maken om hur hans hus skulle se ut men han skulle inte få ändra...Jag är en upplyst despot. 

För att göra det lite roligare så visar jag upp alla förslagen. Det blir lite överhäng av taket för att skydda mot solen. På entrésidan kommer det fällas in spots i fasaden. Jag hade ett önskemål om det. Spisen ska skjutas längre in i hörnet, det blir ändå så nära mellan soffa, kök och spis att det tar onödigt mycket utrymme annars. Hade man haft obegränsat med pengar så skulle jag gjort allt större och då hade en mer luftig placering passat bättre men så är icke fallet. Här påminner jag om det fantastiska konceptet crowd funding...;)

Tjejerna tjafsar orimligt mycket över vem som ska bo var...Jag låter den diskussionen vara för det är så bortskämt och tråkigt. Jag tycker att de kunde vara nöjda med att alla rum blir större än nu och att de får en dusch och två toaletter samt dubbelhandfat...

Nu är det är dags att skicka in för bygglov. Hade den utlovade vägen funnits nu också, eller åtminstone påbörjats, hade allt varit frid och fröjd. Vi får se hur det blir med den saken. En kontrollansvarig ska också utnämnas. Den som vanligen jobbar med J går ej att nås. Kanske bortrest, kanske död...Man ska inte bli arg iallafall för att folk inte hörs av. Det kan faktiskt hända knasiga saker i livet. Vi letar vidare.



Nej, så här ska inte mitt hus se ut.


Inte så här heller, lite för blekt.




Men så HÄR hoppas jag att det blir. Nu håller vi tummarna för att kommunen går med på detta, det handlar om takhöjden, funkar det inte måste vi rita om taket. Väldigt krångliga bestämmelser kring max 32 graders lutning, inte mindre än 14 grader, max höjd 4,2 meter osv osv. Man skulle ju kunna tycka att några centimeter inte spelade så stor roll men se det är inte helt självklart. 






Ingången. Ett avlångt köksfönster så jag kan spana på barnen som leker lugnt och stilla på den ofarliga delen av tomten. Glasparti där trappan är. Verandadörr med utgång från köket och så ett sluttande tak in mot trädgården så man ser det levande taket.



Tre sovrum och ett allrum med altandörr på nedre plan. Fasta fönster så det inte blir så dyrt. 
Där uppe skymtar min älskade spis.  Maken ville promt ha en grillhörna så han slipper att, som nu, stå ensam när han grillar.Vi låter spjälorna gå ned mot marken för att gömma marken lite. Eventuellt kan man sedan förvara grillen där vintertid. Det är så härligt att ha en arkitekt att bara säga åt vad man vill ha. Inget är omöjligt men vissa saker är korkade, och det talar han vänligt men bestämt om för oss. Det kommer bli bra detta!




Mycket coolt!




Tjejernas plan och mina skrymslen.


Ungefär så här trångt blir vårt nya hus. Men det är effektiva ytor. Minus 128 kvadratmeter totalt...