lördag 4 april 2015

Husbygget - Från helvetet

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg på Voltaires vardag om det finstilta i kontrakt och annat. Idag ska jag skriva lite om det igen fast lite med dysforiskt. 
Vårt husbygge har gått i stå. Till en början verkade det som om detta uteslutande var säljarens fel men nu ser det ut som om ävenkommunen har ett finger med i spelet.

I dagarna har tydligen vår bostadsminister tyckt att reglerna för nybygge ska förenklas. Jag har bara fått detta återberättat för mig, men jag har tidigare hört att byggen utmed vägar ska tillåtas. Och att högre bullernivåer än de som nu finns ska godkännas. Detta för att kunna bygga billigare bostäder för till exempel studenter.

För min del tycker jag att just hälsovådliga bullerkrav är något bra. För även om politikerna är kortsiktiga och okunniga så ska man inte godkänna bostäder som utsätter människor för buller under längre perioder. Detta kan göra dem sjuka. Visst, jag fattar att vissa tycker att en bostad är bättre än ingen men det är inte självklart att man bara bor i en liten billig lägenhet endast under studieperioden. Faktikst! För så som bostadspolitiken ser ut nu och med skriande behov är det väl mer sannolikt att det blir ännu värre. Det som var tänkt som provisoriska boenden tenderar att permanentas.

Tillbaka till mina privata problem.
Detaljplanen verkar undermålig, det har analyserats buller för ett enplanshus och det hus som ska stå mellan oss och vägen ska vara klart först 1/1-16. 
Det har hållits två möten på kommunen, som vår arkitekt varit med på (dvs jag betalar per tid) och vi har inte kommit fram till något mer konkret än att bulleranalysen ska utvidgas...Jo jag tackar!

Det som skulle vara gjort INNAN vi ens köpte vår tomt! Och om det visar sig att tjänstemännen inte kan besluta i frågan ska det upp på politikernivå i nämnden. De sammanträder en gång i månaden.

Nu är vi försenade över en månad  och byggarna ringer och mailar oroligt. 
Om det stått i kontraktet från mäklaren: Här har du en möjlighet att förvärva en fastighet med sjöutsikt med möjlighet att EVENTUELLT bygga något på den om några år till det facila priset 2,1 miljoner kronor....Då hade jag nog inte slagit till. Så mäklaren har nog egentligen inte gjort sitt jobb heller här. Jag känner ändå att VI inte har gjort något fel, vi har blivit förda bakom ljuset, i flera led. 
Jag har kontaktat en advokat, if the shit hits the fan big time.

Status just nu:
Vi har betalat för tomten, lagfart, nybyggnadskarta, arkitektritningar samt dragit in vatten och avlopp samt lagt ned orimligt mycket tid på att oroas och diskutera detta i hemmet och med arkitekten. Vi väntar med spänning på räkningen för V/A på 205000 kronor...

Vi har alltså än så länge en skogssluttning med vatten och avlopp 2,3 miljoner kronor senare och flyttar ut inom två månader. Tälta på tomten har vi funderat på men jag tror inte kommunen skulle tillåta tältläger.

Glad Påsk!