måndag 20 juli 2015

Trappor, hur svårt kan det vara?

Vi sitter nu och väljer. Allt från tvättställ, lamputtag, fönsterbrädor och trappor. När det kommer till fast inredning är jag ganska nöjd med enkla saker, inga krusiduller som bekant. För mig är en trappa ett sätt att ta sig från ett plan till ett annat och jag uppskattar saker som:

Lagom breda steg, inte för halkigt material, inga mellanrum mellan stegen och sen så lite handledare som möjligt. Jag skulle gärna ha en stentrapp som jag ofta beundrar i de franska slott jag brukar besöka om somrarna, men det är ju totalt galet. Själva idén gillar jag. Steg som var och en är identiska och som liksom "träs på" en stolpe i mitten. Varför tillverkar ingen något sådant? Eller det kanske görs, jag vet bara inte om det.
Nåväl. Trappor visar sig vara en djungel av olika fula modeller. Folk verkar älska att blanda material som trä, glas, metall och sedan gärna lysa upp dem med kulörta lampor. Jag kan nästan inte ens bläddra i sådana broschyrer, jag mår illa. Jag vill ha ett material i taget. Kanske två men aldrig någonsin tre eller fyra, då får jag yrselattacker.

De trappor som jag faktiskt tyckt om har kostat som billigast 55000kronor....så vad gör man?

Jo, man frågar sin snickare om han inte kan bygga en trappa efter ens egna önskningar. Så, snart ska jag rita en trappa...jag litar fullständigt på att M vet saker som hur djupt ett steg ska vara och hur högt det är mellan två steg för att det ska vara bekvämt. Jag är full av förtröstan här.Jag hoppas också på att notan inte kommer överstiga offerten på de 55000kr som jag nobbade.

Idag var vi på tomten IGEN, vi är där nästan varje dag, ibland två eller tre gånger. Det börjar bli som en sjukdom. Men det är så spännande att se utsikten växa och gropen vidgas. Jag sörjer bara blåbärsrisen och smultronen...två liter hade våra vänner plockat häromdagen. Jag tyckte att åtminstone en halvliter kunde gå till tomtägaren...vi får se om jag får en syltburk;)

Nej då, jag bjuder på det och för övrigt var nog de flesta bären plockade strax nedom vår tomt.

Här ska ni få lite bilder från tomten och några exempel på trappor som jag gillar och ogillar!


Trappan i mitten skulle jag nog kunna tänka mig, i ett annat träslag eller ev vitt. Den till vänster, lofttrappen, en sådan hade vi i förrförra huet. Smart men svårgått...

Enklas möjliga vill jag ha, gärna i ek, helst lindat med läder från Tärnsjö gravera, men det är bara drömmerier.

Och så något att hålla fast handledaren med, tänk vad många ord och prylar man aldrig vetat namnet på som jag nu plötsligt måste lära mig...Det lutar åt mässing.

Den här typen av trappa är snygg men jag vill ha barnvänligt och dessutom ska vi spara yta så det är en omöjlighet tyvärr.

Snygga kataloger är alltid roligt. Alla snygga trappor här har jag hittat i dessa tre, från samma tillverkare dessutom.

En till snygg men omöjlig trappa för oss. Ljust trä gillar jag verkligen.

Här ett exempel på vad jag verkligen INTE gillar. Två olika färger på metall, trä och sedan röriga former. Nej, en sådan trappa gör mig yr och olyckligt. Iallafall om jag måste se den varje dag.

En till "snyggtrappa" som jag inte kan ha hemma, snyft





Och lite bilder från tomten...

Klart för sprängning imorgon. Vi ska se skådespelet, på säkert avstånd. Eld i berget!!!!!!

Det ser lite ut som om han står med vänstra foten på ett nedlagt byte, en av de big five. Och lite så känns det faktiskt. Vi har haft mycket motvind redan nu. Ser ni det blå där borta???

Snart ska den här biten berg sprängas bort och volymen ökar då med 65%. Om någon i Stockholmsregionen behöver kross att fylla ut med är ni hjärtligt välkomna med er skottkärra!

Ooooooiiiiiiiiiii, det gick bra. Inga brutna ben.

Snabb som attan är han.

Platt som en pannkaka!

söndag 12 juli 2015

Det drar ihop sig till byggstart



Första maj var senaste gången jag skrev här. Det beror på många saker men mest kanske på att vi inte kommit någon vart med bygget utan bara stött på patrull. Men i fredags fick vi ett mail där det stod att vi kunde få lova att börja med markarbetet. Och jag trodde maken skulle få glädjefnatt. Jag som vanligen är den mest upprymda blev nästan förbannad. För nu har vi väntat i över fem och en halv månad på detta och kommunen är faktiskt helt ansvariga för detta. Men det ska jag grotta i mig EFTER att huset är klart tror jag. Nu ska vi fokusera på det härliga (och jobbiga) som vi har framför oss.


Just nu ser jag denna växt överallt häromkring.Underbart fin!




Just idag åkte vi till IKEA en sväng, vi behövde lite hyllor till vårt provisoriska boende. Vi måste bygga på höjden här. Vi fick tag i tre röda hyllplan à 9kr/st och sex konsoller som tillsammans kostande 30 kronor. Ett kap alltså!


Jag hade gärna köpt några av de fina skåpen som hörde till...men så snabb var jag inte denna gång.


Men jag hittade också två pallar från den tillfälliga kollektionen Ryssby som jag sneglat lite på tidigare. De var på REAn och kostade nu 149kr/st mot tidigare det dubbla. Endast den röda var nedsatt. Jag hade hellre köpt de svarta men rött är fint det med och kommer passa fint i Tyllas rum. Jag såg också en del rottingmöbler som är så heta nu. De var både  naturfärgade och svarta, lite roligare än enfärgat alltså. Men jag "impulsade" inte för jag är inte helt för rotting. Det knarrar om dem och man fastnar med nylonstrumpor och annat tunt i dem. men snygga är de det kan jag hålla med om.
Så här blir det när jag fotar i det dåliga ljuset på IKEA...



Jag var sträng mot mig själv och köpte inte en hel del saker jag inte behöver, jag tittade knappt faktiskt. Men jag såg en snygg fläkt....maken kollade på sugförmågan, hälften av vad de andra klarade så den fick hänga kvar.
En pompong kom med hem. Trots makens protester, han tycker att jag har ett beroende. Det kan stämma. men det hade kommit in nya roliga former och nu när jag ändå köpt åtta stycken...så kan ju en liten ynka inte göra någon skillnad egentligen...jag LÅÅÅÅVAR att de är den sista!


Istanbulskt kakel...


När vi kom hem igen letade jag fram lite kakel som min mamma släpat hem från Turkiet för länge sedan. det har legat och bränt i en låda ett tag. Nu ska det upp! Det är kanske en halv kvadrat men kommer sätta tonen på en liten toalett i nya huset.
Lägg till bildtext


Supersnyggt skrivbord som det ej gick att googla fram en bild på. Lisabo ca 1300 pix. Ge mig två!!!


Snart drar det igång, då kommer det komma fler inlägg här, jag hoppas på idel solskenshistorier...man jag är realist.

Hej hej

A



Nästa gång ska jag inte vila på hanen, jag tycker att denna kollektion kanske är den genom tiderna fallit mig mest i smaken.