torsdag 28 april 2016

Ordval, helt avgörande för mottagandet av meddelandet

Idag fick vi svar. Det satt långt inne. Maken tror att det kanske beror på att vi krånglat...det kanske det gör. Jag satte mig nu för att få en överblick av vad kommunen slagit ned på. Det kokar ned till detta:

Marklinjerna har ej följts exakt

Slänten är för farlig och brant

En brandvarnare saknades

Balkongdörrens barnlås var ej tillräckligt säker

Ena sovrumsfönstret på entréplan är något för högt för att vara utan barnsäkring

Egenkontroll av rörmokare ej inskickat

Rätt namn på kontrollplan saknas

Tröskel till badrum för hög.

Jag kan absolut köpa att markkillen gjort fel, det förvånar mig ICKE. Detta är snart åtgärdat. Den temporära lösningen har snart kostat oss 10000kr varav ganska stor del beror på att kommunen ej svarat under de 24h som deras policy föreskriver.

En brandvarnare fanns men vi hade missat att en behövdes även på bottenplan. Det fixas pronto.

Balkongdörren ska få en regel tills altanen utanför är byggd. Ev kommer det inte behövas eftersom vi ni ordnat till marklinjerna. Exakt samma föreligger för sovrumsfönstret. 

Egenkontroll hade rörisen ej lämnat....nu finns den i huset.

Namnet....ja du, vet ej ens vem det gäller. Det håller maken i. Säkert kommer ändringen kosta oss 10000 kronor till.

Tröskelns höjd kan vi inte ändra så lätt men vi fick tips om att lägga ut en spånskiva på golvet så att en rullstol enkelt kan komma in i badrummet.

Och så var det med det. Får jag påminna om att de finns de som bor i husvagn. Det tillverkas nya husvagnar som inte alls är lämpliga för rullstolsburna. Men å andra sidan kanske det är en helt annan sak för vem i rullstol skulle välja att bo där det inte går för dem att leva? Ingen sannolikt.

Jag tänker i stillhet att kommunen inte behöver försvåra för sina medborgare. Jag tänker att de är i VÅR tjänst. Och där var det slut på meddelandet.


söndag 24 april 2016

Ända in i betongväggen...


Om det ändå vore klart att vi fick flytta in också....

Googlable....det är lite roligt att googla sin arkitekt och så dyker ens hus upp på samma sida som prestigehus av olika slag, arkitekten i bild och så Gert Wingårdh...jag vet, det är fånigt men jag liksom gillar urvalet. Så nu på kvällen nås vi av en ny faktura. En på isodrän.
Först satte markkillen upp. Därefter rev byggfirman, de tyckte det var för högt. Sen sattes panel på. Kommunen klagade på att det var för mycket panel. Vi sågade bort 35 kvm och fick ersätta den kasserade isodränen OCH sätta upp den själva (vilket tog en tiondel av tiden som allt övrigt jobb tagit de som har detta som yrke) och nu ska vi betala för MER isodrän?!? Vi håller som bäst på att mota den fakturan vid grind för det är bara inte möjligt att vi ska behöva betala TRE gånger för detta. Och dessutom har aldrig några av byggkillarna satt upp någon sådan, det har vi gjort, punkt.

Min exmans far är arkitekt. Han har bland annat ritat ett centrum i Nacka...jag minns inte exakt vad det heter. Han har byggt mycket i sina dar, skrivit miljöbalken (iallafall föreläser han om detta och far landet runt för att utbilda folk i den)och är en känd person i dessa kretsar. Han har varit oss behjälpliga. Nyss fick jag en länk om att spisskydd är en sak som BÖR finnas, inte SKALL. Det är en viss skillnad. 1000 kronors skillnad och en bock i protokollet närmare bestämt. Om det är så att jag inte behöver denna kommer jag skicka en faktura till kommunen för en sak de tvingat oss att köpa men som inte behövs och som jag aldrig någonsin skulle komma på att använda. Jag har en bestämd känsla av att den är mer farlig än säker. För vem kan laga mat med en sådan mellan kropp och spis? Inte jag iallafall.
Så det rullar på som vanligt kan man säga. Finns det saker som kan krångla så kommer det krångla. Jag hade förmodligen tjänat mer på att vara ledig detta år istället för att arbeta. Jag hade gärna bockat av alla leveranser, dubbelkollat mot ritningar osv för att se att allt gått rätt till. En stämpelklocka hade jag nog sett till att skaffa också.
Nu ska jag inte sura, vårt hus står där och har blivit lite av ett landmärke på ön. Det är roligt. Jag får lust att bygga ett tvillinghus på tomten intill.... Villa Voltaire och lillebror....
God natt!

Ps. behöver ni en bra arkitekt eller ÄR en arkitekt som behöver jobb, ring vår! Ds.

onsdag 20 april 2016

All time high




Men himmel vilken häftig dörr tänkte jag när jag såg den, den nya från Sweedoor. Den jag såg var vit men nu när jag ser den svarta är den ju ÄNNU snyggare. Kanske man kan ändra sig????

Bloggen växer, senaste inlägget hade mer besökare än det mest lästa innan. Och så skriver jag knappt nu...inte bra. Men jag kan lova er, om bara några veckor bor jag i mitt älskade hus (jag hoppas sannerligen det iallafall)och då ska ni får mycket mer av det härliga med arkitektur, inredning och design. Just nu pågår förhandlingar med kommunen. Eller vi skickar saker till dem, de gör något viktigt, svarar gör de iallafall inte. Vi har ett byggstaket och en ny situationsplan (som vi ska följa till PUNKT OCH PRICKA enl. kommunen) samt kontakter med olika markarbetare för att hitta någon som är villig att ta sig an den livsfarliga tomten på ett adekvat sätt. Men så fort staketet är på plats flyttar vi in (om kommunen svarar) och då jäklar får vi mycket att göra!

Jo, värderingen är klar och vi kommer slippa att amortera om vi inte vill. Det var en skön överraskning. Vi har fått dörrar också av Swedoor, det har jag kanske glömt att nämna? Vi ska vara referenshus åt dem. Jag "sålde in" vårt hus till dem på en pressträff och efter ett antal mail och telefonsamtal stod det klart att de gillade idén. Så eventuellt kommer det bli skitsnygga bilder här på vårt hus MED dörrar!!! Tjohooo!!! Sen eldstaden, vår efterlängtade Gyrofocus, den kommer nog inom ett par veckor, jag kan nästan inte tro att det är sant, världens coolaste tycker jag. Bara inte något barn kryper in i den så den lossnar från taket...Tylla har ju tidigare uppvisat ett visst överintresse för öppna spisar...

torsdag 14 april 2016

Lärdomar från ett bygge



För säkerhetsskull har jag dragit plast över. Barnen kletar och målar på allt. Men där står den nu, ena fåtöljen jag klätt om. Jag kan redan se hur bra detta kommer bli ihop med den ljusturkosa soffan, teakbordet och den vita mattan.

Jag brukar säga att jag vill försöka lära mig en ny sak om dagen. Det har jag verkligen gjort i samband med detta bygge. Tyvärr är det inte så roliga och användbara saker. Det är mer av karaktären hur man ska ligga lågt, vara försiktig och misstänksam. Men för att det ska vara någon mening med att ha varit med om den här repan ska jag föra det vidare till er. Jag kan det ju nu.

Om en person är väldigt charmerande och lovar runt, var vaksam. Antisociala typer är ofta det. Annars kan de inte nå någon framgång.

Om företaget som du anlitat har ett Bg som går till en annan person, typ en flickvän, då är det stor sannolikhet att han/hon har en målvakt och inget eget företag. Kan bero på att vederbörande misskött sig tidigare.

Om den du anlitar ej kan komma när ni bokat mer än två gånger, då kommer det sannolikt fortsätta jävlas. 

Om du inte är nöjd med resultatet, betala endast en del av fakturan. Money talks. Gå inte på snyfthistorier eller dumma löften om att man ska "lita på mig, jag håller alltid ord". Särskilt om det är en person som sällan kommer på avtalad tid.

Det finns en regel för att en firma som ställt till det har rätt att försöka åtgärda. Den regeln borde avskaffas. För om man inte lyckas på första gången och sedan klagar på att det ska göras igen och anmäler en till Kronofogden. Då blir sällan den räddande åtgärden optimal. Gör om gör rätt funkar alltså inte. Kan man sitt jobb gör man det rätt från början, enkel logik.

Om någon har sönder det du köpt pga slarv vid montering eller annat är det kanske möjligt med ekonomisk kompensation. Men om det är så att man betalat dyrt för en viss blandare och den sedan repas så är det ju inte självklart att tusen kronor gör en gladare. Jag för min del blir glad av en orepad duschblandare, annars hade jag köpt en begagnad, enkel logik. 

Om man upprepade gånger ringer och säger att det är bråttom och man får höra "det är lugnt, vi tar en sak i taget" då har du sannolikt en lång väg framför dig tills ditt bygge är klart.

En annan sak är personer som talar mycket om hur förträffliga de själva är och vilka jävla sopor andra är.....Det är oftast inte en person som man vill samarbeta med. 

Nu är vi kanske snart i mål. Det är några småsaker kvar utöver tomten. Det rör sig om: En toasits som sitter löst, en handduschhållare som ligger inlindad i plast, en spolknapp som är intryckt i väggen, ett droppande vattenlås, ett repat kök, en repad blandare, två golv utan värme, ett elskåp som ska fixas, el som ska kopplas in (markkillen körde över rören så de gick av innan han drog...), ett vattenutkast som ska flyttas och sen....hämta en täckskiva, en lucka, två spisskydd och sätta upp staket.

Vilken sanslöst lång lista det blev, och då känns ändå detta som överkomligt, det har varit mer hinder i vägen,tro mig.



När vi testade att spola hände detta. Inte hade vi anat att det var engångs....

Maken och jag är för snälla, det är därför vi blir illa behandlade. Vi tror gott om folk och väljer att vara vänliga. Och jag tänker INTE sluta med det, jag vill inte bli en av alla idioter som förstör världen och gör den till en korrumperad plats. Jag ska fortsätta att le och sen istället skriva om hur man undviker att låta dessa människor få era pengar och ert bästa humör. 

onsdag 13 april 2016

Jag bara älskar...

att nästan hundra stycken läste mitt senaste inlägg innan klockan åtta imorse. Kärlek till er. 

Imorgon kanske det kommer nya uppdateringar. Meanwhile:

Bucket list

Dagens från Voltaires vardag

tisdag 12 april 2016

Antiklimax - eller kommunen säger sitt


Här en bild på killarna från igår. Jag vet, det är livsfarligt men det ÄLSKAR att hoppa i jordhögarna, hoppa och klänga. Jag låter dem självklart inte vara vid branten, där är det på tok för farligt. Men jäklar vad de har roligt i solen.

Igår skulle det stora avgörandet fällas, ja eller nej. Det blev nej. Den tunga posten var att tomten bedöms som farlig för barn. Det kan jag köpa men sen var det några punkter till. 



Ser ni svarta strecket? Ja såklart ni gör. Så mycket ska det sågas bort. Under alltså. För att ge en behagligare upplevelse av vårt hus från vägen 90 meter bort. Det lustiga med detta att jag på måndagen blev uppringd av en mycket trevlig kvinna som hette Susanne. Hon hade beundrat vår fasad och ville veta vad den var gjord av. Jag blev smickrad och sa åt henne varifrån den kom och att hon gärna får komma förbi senare på en fika. Så om du läser detta, gör det! Fika med oss, jag älskar sådant! För övrigt är vårt hus ett utflyktsställe för de omkring. Två personer har jag guidat inne och några till utanför. Den ene herren berättade att han byggde eget 1963 här och han har sett hur detta område utvecklats från att vara rena landsbygden till nu en ganska tätt bebyggd villaförort. Han både gillade och ogillade förändringen.


1) Huset ligger en enig för högt och för att åtgärda detta måste vi nu såga av en bit av panelen nertill. Huset får inte se så stort ut från vägen....Min kommentar här är, Åh fan! Så ett hus som alla redan vet var det ligger som bor på den här ön ska nu krympas genom att fylla på med jord mot huskroppen? Oj vad mycket mindre det blir. Men visst, jag åtgärdar. I detta fall är det så att markkillen (som kunde allt och var bäst i världen) inte följt ritningarna och den utstakning som kostat och tiotusentals kronor. Tough shit för oss. 

Därtill har inte snickarna följt ritningen på fasaden....Och då blir det fel. Jag måste säga att jag inte har kunnat kontrollera markmässigt och hyser stor tilltro till att folk gör så som man planerat. Jag får tänka om där.


Och från andra sidan. Elskåpet kommer då hamna för långt ner, det ska vara minst 90 cm....även detta är ett fel från snickarna men vi hoppas på att elektrikerna har överseende. Om ej får vi gräva ett hål där....



2)Vårt hemmasnickrade spisskydd fick ej godkänt. Det måste sitta fast. Efter att ha sonderat marknaden och hört mig för bland mina föräldravänner visar det sig att spisskydd som ej skruvats på plats sitter fast. Oron över att de två skydd (ja två för vi har såklart inte standardbredd här)ska vara obra stiger. Det kostade mig tusen kronor att beställa skydden också. Jag kommer sälja dem vidare senare alt hyra ut dem. Jag har under mina 19 år som mamma och med sex barns erfarenhet ännu ej skållat någon inkl. mig själv. Jag har heller aldrig sett ett behov av att barnsäkra spisen då min filosofi här är att inte vara längre bort från mina barn än att jag vet vad de pysslar med. 

Man funderar lite på varför det inte finns regler för hur alkohol förvaras i hemmen. För där har vi något som är potentiellt livsfarligt, för barn upp i 95-årsåldern. Enkronor är också väldigt farligt om en liten person hittar och sväljer, och våningssängar som någon liten klättrar upp i, sallad är livsfarligt för små barn om de skulle få i sig en större bit som sätter sig i halsen och inte löses upp spontant. För att inte tala om BALLONGER!!! De är ju i princip det farligaste som finns!!!! Man borde kanske leva lite mer japanskt? Noll prylar i hemmet och en rismatta att sova på som man sedan rullar ihop när man sovit klart? Inga fallhöjder där inte!

3) Tröskeln in till badrummet, det där vi hade velat ha en duschvägg (men som ej godkändes på planeringsstadiet för att en rullstol då inte kunde svänga runt där) är för hög. Den är tre centimeter och tydligen OMÖJLIG för en rullstolsbunden att ta sig över. Eller heter det rullstolsburen? KA hade tidigare sagt till oss att tre var OK men igår visade det sig att det var HELT fel. Två och en halv däremot är HELT OK! För oss innebär det att vi nu ska skaffa någon skiva att lägga på golvet som eliminerar den här risken att för evigt vara utan ett reningsbad. För mig öppnar sig nya möjligheter att snubbla på natten när jag ska upp på toa. Oväntade nivåskillnader på golvet är en livsfara för mig med min trasiga rygg.


Här något intressant. Vi har köpt en för dyr möbel till badrummet. Jag veeeet, onödigt men den var så fin. Igår skulle snickaren montera sista luckan. Den saknade gångjärn. Nu saknar den allt. Hur är det möjligt att man får så mycket felbeställningar och att saker saknas i förpackningarna. IKEA är bättre än så här faktiskt, och det till en tiondel av priset. Men jag bad försäljaren att klaga och be om kompensation. Det behöver vi nu. Så att udda får vara jämnt.

4)Grannens tomt. Den var tydligen också farlig. Den kommer nog vara det fram till midsommar iallafall och sedan vara en byggarbetsplats fram till jul. Men DET är tack och lov inte vårt problem. Det är grannens. De måste stängsla in sig och vi hade redan tänkt detsamma, jag är nämligen inte DUM I HUVUDET!

Så nu har jag fått ur mig detta. Det var fler saker som krånglade i veckan, el som inte var klar, värmegolv som inte fungerar och toalettknappar som försvann in i väggen när man tryckte på dem. Och då är det ännu bara onsdag....

Men nu släpper vi det. Den där boken jag ville skriva om hur jag förverkligar min HUSDRÖM, den har nu utvecklat sig till en veritabel tragedi eller katastrofhandbok. Och den boken kanske är ÄNNU viktigare att skriva? Hur du bygger nytt utan att ha ihjäl någon och tappa förståndet. Så ska den heta!




Avslutningsvis en bild på det tyg som ska bli gardin till E. Han har önskat sig ett undervattensrum och nu såg jag detta nyinkomna tyg på Åhléns! Super! Jag älskar deras tyger. Jag tror alla våra gardiner här hemma kommer därifrån. Här ska sys rullgardiner i 1700-talsstil! Men en bra sak hände igår, eller två. En supergullig röntgenläkare vid namn Lars ringde upp TRE gånger för att berätta om vad de funnit på mina två MR-undersökningar. Han var så trevlig att jag nästan glömde det tråkiga han förmedlade. Där ser man, trevlighet är en ovärderlig egenskap hos en läkare. Den andra roligheten var att värderingsmannen var väldigt imponerad av huset. Och hur glad blir man inte av det när man varit med och bestämt typ ALLT! Jag vet, arkitekten är inblandad men utan mig (och maken) inget hus, ingen tomt och ffa inget personligt hus.


måndag 11 april 2016

Imorgon smäller det


Precis min smak!

Klockan 8 kommer en värderingsman, han ska se till att vi kan få låna på huset. Den förste vi frågade ville ha 10000 kronor för jobbet som den här killen ska ha 4000 kronor för. Jag finner det lite intressant att det i den här branschen inte verkar finnas ETT ENDA FAST PRIS: Vad ÄR det om? En känsla av att ha blivit lurad från början till slut breder ut sig allt eftersom bygget framskrider. Men vad vet jag? Det är kanske helt normalt att det fiffar med mer än 50% på vissa tjänster? Skit samma, imorgon är det över. 

Klockan 10 kommer KA och kommunen för att säga sitt. Blir det tummen upp vill maken flytta in samma kväll. Jag är lite tveksam till det för vi får knappt ihop middag en vanlig kväll så hur vi ska kunna flytta alla sängar, köksutrustning, mat, kläder, toalettsaker och ha en skön kväll utan att DÖ är över min fattningsförmåga.

I helgen tror jag är mer sannolikt, helst skulle jag ha velat ha en veckas semester som jag bad om men det gick inte. Sedan förra veckan har jag bett om EN DAG ledigt, en flyttdag som man ska ha rätt till men även det verkar brinna inne, jag har mailat utan någon respons. Så, vi får försöka ta hjälp av vänner och släkt. Jag för min del kan ju inte bära längre, då bryts ryggen, men maken är ung och rask och känner en hel del friska och vältränade personer under fyrtio....Jag tror man ska vara under fyrtio för att flytta mer än en gång på nio år.

Så jag kommer hålla andan imorgon.

Och nu till något helt annat. A birch!

Nä, jag skojar, men nästan...(ni kan väl er Monty Python??).
Har du designbutik? Ta kontakt med den här tjejen!@agentursariekberg

Jag fann en designagentur på Instagram som jag föll för idag. Eller blev eld och lågor mer. Finskt. Jag älskar finskt! Och så roligt med saker man aldrig sett!!! Jag är trött på att alltid veta varifrån allt kommer och se samma hemma hos alla eller i alla tidningar. Jag hoppas ni ser detta först här!

Jag vill ha: ALLA!!! Och ge bort i present till ALLA för ingen kan väl INTE gilla detta?
PÅ en rund bricka.





Grytunderlägg som jag ska köpa.Passar med keramiken från Form från Skå!

Älskar den gula färgen, formen och pippin. Måste ha!

Och mer björk till mitt strama kök. Jag summerar, två grytunderlägg, en med fågel och en med björk. En rund bricka med björkar och en husformad skärbräda med gult och fågel. Imorgon beställer jag!!! Tjohooo jag älskar saker, helt vrickat!